Boršč moravského komtura

Boršč moravského komtura není ani tak polévka, spíše skvělý zeleninový „guláš”.

600 g hovězího masa
1 velká cibule
2 mrkve, 2 petržele, 1 střední celer
asi 1 dl oleje
sůl,mletý pepř, mletý kmín
6 kuliček celého pepře a 6 kuliček nového koření
3 + 2 bobkové listy
mletý koriandr podle chuti
1 větší červená řepa
2 stroužky česneku
1 kostka masoxu
2 lžíce kečupu
1/4 středně velké hlávky zelí
kysaná smetana nebo bílý jogurt na dochucení

Boršč moravského komtura – recept

Nahrubo nastrouhat větší množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), hodit na zpěněnou cibulku s olejem a za stálého míchání bez vody orestovat. Potom zalít vodou, dobře osolit a dusit. V druhém hrnci uvařit v osolené vodě na menší kostky nakrájené hovězí maso s celým novým kořením a pepřem, přidat bobkový list. Vařit do poloměkka, poté vyjmout koření. Maso s vývarem přelít na dušenou zeleninu a za mírného varu přidat na menší proužky nebo kolečka nakrájenou syrovou červenou řepu. Čím víc, tím lépe. Zalít horkou vodou tak, aby byla zelenina zatopená. Přidat nadrobno nakrájený česnek, kostku masoxu , okořenit mletým kmínem, znovu bobkovým listem, mletým černým pepřem, ale zejména – a to je důležité – mletým semenem koriandru – tím nešetřit.

Podle chuti přisolit případně osladit, přidat trochu kečupu pro lehce nakyslou chuť. Až je červená řepa poloměkká, vsypeme do boršče nakrájené syrové hlávkové zelí, dobře vmícháme a lehce zalijeme vroucí vodou jen tak, aby byla zelenina lehce zatopená. Zelenina musí být v hrnci převažující složkou, barva boršče je temně červená, na povrchu se vytvářejí menší oka oleje s extrahovaným oranžovým barvivem z mrkve. Vaříme ještě 5 minut, odstavíme z ohně a necháme pod poklicí zvolna vychladnout. Pochopitelně, pokud to vydržíme a ještě za horka boršč nezdlábneme.

Pokud budeme jíst boršč až druhý den, je třeba jej znovu dochutit, některé aromatické i chuťové složky se delším stáním vytrácejí.


Podáváme s kyselou smetanou nebo jen bílým jogurtem pro zjemnění chuti až na talíři. Nejlepší je s rozpečenými houskami, a to jako hlavní jídlo, skvěle chutná je-li lehce zaléván vychlazeným pivem.