Vánoční bylinkový losos

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ryby, Vydáno dne: 17. 11. 2007

4 filety z lososa
200 ml smetany
100 g másla
1/2 lžíce hladké mouky
1 citrón
svazek čerstvé bazalky
sůl, pepř

Očištěný lososový filet ze všech stran osmažíme na másle dorůžova.
Smetanu nalijeme do kastrolku a při mírné teplotě přivedeme k varu. Do hrnečku dáme 1/2 polévk. lžíce hl. mouky a zalijeme studeným mlékem. Vzniklou směs důkladně rozmícháme a vlijeme do vroucí smetany. Zahuštěnou omáčku nepřestáváme míchat, aby se nevytvořily hrudky.Bazalku opláchneme a nasekáme na drobné kousky, poté přidáme do smetanové omáčky a ještě chvilku povaříme.
Omáčku dochutíme několika kapkami citrónové šťávy, špetkou solí a pepře. Na závěr přidáme ještě 100 g másla - tím omáčka získá velice jemnou chuť.

TIP

Lososové filety podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Ozdobit můžeme snítkou bylinek.