Zelí obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, které dělají ze zelí potravinu, kterou se rozhodně vyplatí konzumovat. Cena zelí navíc není vůbec vysoká, a tak si ho může dovolit opravdu každý. Existuje i spousta receptů, které jsou na přípravu jednoduché a rychlé.
Domácí salát Coleslaw
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 ks menší hlávky bílého zelí
- 1 ks mrkev
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL medu
- 2 PL vinného octa
- sůl
- pepř
Postup:
Hlávku bílého zelí nastrouhejte na nudličky spolu s mrkví. V jiné misce smíchejte olivový olej, med a vinný ocet. Z těchto ingrediencí vám vznikne dresink, který ještě podle chuti osolte a opepřete. Vše dobře zamíchejte a poté dresinkem zalijte nastrouhané zelí s mrkví.
Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí
Na přípravu budete potřebovat:
- 800 g vepřového bůčku
- 600 g čerstvého zelí
- 1 ks cibule
Na přípravu nálevu budete potřebovat:
- 20 g soli
- 50 g cukru
- 150 ml jablečného octa
- 2 ks bobkového listu
Postup:
Bůček si nakrájejte a pomocí ostrého nože nařežte proužky v kůži. V misce si připravte nálev. Do připraveného nálevu dejte bůček a nechte marinovat přes noc. Další den nastrouhejte zelí na proužky a cibuli na kolečka. Vše dejte na dno pekáče. Bůček vyndejte z nálevu a vložte ho kůží nahoru na zelí. Nálev, ve kterém se bůček marinoval vlijte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu dvou hodin. Pokud bude třeba během této doby bůček podlévejte vodou. Po dvou hodinách pečení odkryjte pekáč a nechte dopéct kůžičku ještě asi 30 minut.
Jednoduché zelné závitky s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Na přípravu budete potřebovat:
- 200 g rýže
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL másla
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hlávka zelí
- 1 PL hladkolisté petržele
- 1 PL kopru
- 1 ČL soli
- 800 g rajčatové passaty
- 250 ml vody
- 250 g zakysané smetany
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL cukru krupice
- 2 ks bobkového listu
- 1 ČL soli
- pepř
Postup:
Jako první si uvařte rýži a nechte ji vychladnout. Nakrájejte cibuli a zelí na plátky. Orestujte na mírném plemeni po dobu přibližně deseti minut. Na poslední chvíli do pánve na krátké orestování přidejte i prolisovaný česnek. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a než se předehřeje připravte si velkou mísu, ve které smíchejte uvařenou a vychladnou rýži, orestovanou cibulku se zelím, hovězí mleté maso, kopr a petrželku. Dle chuti osolte a opepřete a vše ideálně rukama dobře smíchejte. Ze směsi poté tvarujte šišky, které osmažte v pánvi tak, aby dobře držely tvar. Myslete na to, že jde o křehkou věc, a tak je otáčejte opravdu velice opatrně. V další velké míse smíchejte rajčatovou passatu, vodu, zakysanou smetanu, sůl, cukr, sójovou omáčku a vše dobře promíchejte. Opečené zelné závitky naskládejte do pekáče s poklicí, přelijte rajčatovou omáčkou, přidejte bobkový list a zakryjte. Takto pečte 40 minut, poté pekáč odkryjte a pečte ještě dalších 10 minut.
Zapečené těstoviny se zelím a slaninou
Na přípravu budete potřebovat
- 350 g těstovin
- 1 PL přepuštěného másla
- 100 g uzené slaniny
- 1 ks cibule
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 1 ks pórek
- 100 g nastrouhaného sýru
- sůl
- pepř
Postup:
V osolené vodě uvařte těstoviny a ve volné chvíli si připravte pánev, kterou můžete vložit do trouby a rozehřejte na ní přepuštěné máslo. Orestujte na něm cibuli a slaninu po dobu asi 10 minut. Po této době přidejte zelí, které nakrájíte na kostičky a orestujte do lehce hnědé barvy. Vložte i zelenou část pórku, osolte, opepřete, a ještě asi dvě minuty restujte. Do pánve přidejte těstoviny a zasypte sýrem. Takto vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 15 minut.