Ty nejlepší recepty z čerstvého zelí


Zelí obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, které dělají ze zelí potravinu, kterou se rozhodně vyplatí konzumovat. Cena zelí navíc není vůbec vysoká, a tak si ho může dovolit opravdu každý. Existuje i spousta receptů, které jsou na přípravu jednoduché a rychlé.

Domácí salát Coleslaw

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks menší hlávky bílého zelí
  • 1 ks mrkev
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL medu
  • 2 PL vinného octa
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Hlávku bílého zelí nastrouhejte na nudličky spolu s mrkví. V jiné misce smíchejte olivový olej, med a vinný ocet. Z těchto ingrediencí vám vznikne dresink, který ještě podle chuti osolte a opepřete. Vše dobře zamíchejte a poté dresinkem zalijte nastrouhané zelí s mrkví.

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 800 g vepřového bůčku
  • 600 g čerstvého zelí
  • 1 ks cibule

Na přípravu nálevu budete potřebovat: 

  • 20 g soli
  • 50 g cukru
  • 150 ml jablečného octa
  • 2 ks bobkového listu

Postup: 

Bůček si nakrájejte a pomocí ostrého nože nařežte proužky v kůži. V misce si připravte nálev. Do připraveného nálevu dejte bůček a nechte marinovat přes noc. Další den nastrouhejte zelí na proužky a cibuli na kolečka. Vše dejte na dno pekáče. Bůček vyndejte z nálevu a vložte ho kůží nahoru na zelí. Nálev, ve kterém se bůček marinoval vlijte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu dvou hodin. Pokud bude třeba během této doby bůček podlévejte vodou. Po dvou hodinách pečení odkryjte pekáč a nechte dopéct kůžičku ještě asi 30 minut.

Jednoduché zelné závitky s mletým masem a rajčatovou omáčkou

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 200 g rýže
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hlávka zelí
  • 1 PL hladkolisté petržele
  • 1 PL kopru
  • 1 ČL soli
  • 800 g rajčatové passaty
  • 250 ml vody
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL cukru krupice
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ČL soli
  • pepř

Postup: 

Jako první si uvařte rýži a nechte ji vychladnout. Nakrájejte cibuli a zelí na plátky. Orestujte na mírném plemeni po dobu přibližně deseti minut. Na poslední chvíli do pánve na krátké orestování přidejte i prolisovaný česnek. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a než se předehřeje připravte si velkou mísu, ve které smíchejte uvařenou a vychladnou rýži, orestovanou cibulku se zelím, hovězí mleté maso, kopr a petrželku. Dle chuti osolte a opepřete a vše ideálně rukama dobře smíchejte. Ze směsi poté tvarujte šišky, které osmažte v pánvi tak, aby dobře držely tvar. Myslete na to, že jde o křehkou věc, a tak je otáčejte opravdu velice opatrně. V další velké míse smíchejte rajčatovou passatu, vodu, zakysanou smetanu, sůl, cukr, sójovou omáčku a vše dobře promíchejte. Opečené zelné závitky naskládejte do pekáče s poklicí, přelijte rajčatovou omáčkou, přidejte bobkový list a zakryjte. Takto pečte 40 minut, poté pekáč odkryjte a pečte ještě dalších 10 minut.

Zapečené těstoviny se zelím a slaninou

Na přípravu budete potřebovat 

  • 350 g těstovin
  • 1 PL přepuštěného másla
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 ks pórek
  • 100 g nastrouhaného sýru
  • sůl
  • pepř

Postup: 

V osolené vodě uvařte těstoviny a ve volné chvíli si připravte pánev, kterou můžete vložit do trouby a rozehřejte na ní přepuštěné máslo. Orestujte na něm cibuli a slaninu po dobu asi 10 minut. Po této době přidejte zelí, které nakrájíte na kostičky a orestujte do lehce hnědé barvy. Vložte i zelenou část pórku, osolte, opepřete, a ještě asi dvě minuty restujte. Do pánve přidejte těstoviny a zasypte sýrem. Takto vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 15 minut.