I bezkofeinová káva chutná skvěle


Všichni milovníci kávy jistě dobře ví, jak skvělé je začít den šálkem lahodné kávy, po obědě si ji dát třeba s babiččiným koláčem a večer jen tak při posezení s kamarády. Má to ovšem jeden háček. Někdo po takové náloži kofeinu nemůže dobře spát. V tomto případě je tu přece jen jedno řešení – bezkofeinová káva. Co to vlastně znamená a jak se kofein z kávových zrn odstraní?

Povzbuzení zvané kofein

V kávových zrnech, stejně jako v černém čaji, guaraně nebo coca – cole je kofein, což je alkaloid. Stimuluje nervový systém, zvyšuje srdeční činnost, zrychluje puls a celkově povzbuzuje. Člověka v podstatě naplňuje energií, potlačuje ospalost a únavu. Dokonce zlepšuje náladu a koncentraci. Pokud ovšem jedinec z jakéhokoliv důvodu nemůže klasickou kávu, káva bez kofeinu je báječná možnost, jak si dopřát svůj oblíbený nápoj.

Bezkofeinová káva

Káva bez kofeinu je běžná káva, ze které byla před pražením odstraněna většina kofeinu. Je to možnost pro ty, kteří si chtějí vychutnat kávu bez vlivu na zdraví. Jde například o těhotné ženy nebo osoby, které mají zdravotní potíže spojené s kardiovaskulárními chorobami.

Její výroba je založena na moderní technologii, kdy je ze zelených zrn odstraněn kofein. Zde jsou kávové boby ošetřeny párou, poté naplněny roztokem z cukrové třtiny, jenž extrahuje kofein. Proces se musí několikrát opakovat, zrna se pak omyjí a usuší. Zrna ale nesmí ztratit svou vlhkost. Modernější metodou je odstranění kofeinu ze zelených kávových zrn pomocí oxidu uhličitého.

Je chuť bezkofeinové kávy odlišná?

Zde je důležité pražení. Pokud budou kávová zrna opražena jen slabě, bude chuť nevýrazná, naopak přepražená zrna budou chutnat hořce. Samozřejmě dobře pražená kávová zrnka mohou mít stejně jako káva s obsahem kofeinu například čokoládové aroma, ovocné nebo oříškové. Každopádně přípravu kávy lze provést hned několika způsoby. Někdo preferuje její přípravu v klasické moka konvičce, jiný zvolí pákový kávovar nebo plnoautomatický kávovar.