Výtečné recepty z kuřecího masa


Kuřecí maso patří mezi velmi oblíbené. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a rychlá, a navíc toto maso patří mezi poměrně dietní. Větší pozor musíte dávat ale při přípravě kuřecích prsou. Jsou křehká a když se správně udělají jsou výtečná. Nevýhodou ale je, že se mohou velice snadno vysušit a pak si na nich již nikdo nepochutná.

Kuřecí prsa se smetanou a žampiony

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 700 g kuřecích prsou
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 200 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kadeřávku
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 ČL oregana
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 380 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mozzarelly
  • 1/2 hrnku parmazánu
  • 500 g bramborových gnocchi
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte v pánvi do zlatova a dejte stranou. V pánvi na oleji orestujte cibuli spolu s žampiony. Po chvíli přidejte česnek, kadeřávek, tymián, oregano a chvilku opékejte. Zalijte vývarem a smetanou, přidejte gnocchi, opečená kuřecí prsa a vařte na mírném plamenu asi 10 minut. Kuřecí prsa nakrájejte a do omáčky přidejte mozzarellu, parmazán, promíchejte a podávejte.

Jarní kuřecí polévka

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 2 l kuřecího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 450 g kuřecích prsou
  • 200 g rýže
  • 1 l vody
  • 250 g mrkve
  • 80 g červené cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • 4 g libečku
  • šťáva z 1 ks citronu
  • 2 PL olivového oleje
  • 4 g hráškových výhonků
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Do velkého hrnce vlijte vývar, přidejte stroužky česneku, celá kuřecí prsa, sůl a pepř. Vše přiveďte k varu a vařte přibližně 45 na středním plamenu. Mezi tím, co se vám bude základ na polévku vařit, připravte si rýži. Po dovaření základu jej sceďte a dejte do studené vody ať se vše rychle schladí. Vychladlé maso natrhejte na kusy, česnek nakrájejte na plátky a znovu vraťte do hrnce s vývarem. Přidejte i uvařenou rýži a vše nechte vařit na mírném plamenu asi 10 minut. Připravte si zeleninu a po 10 minutách ji přidejte do hrnce a ještě 2 minuty povařte. Plamen vypněte, do polévky přidejte libeček a citronovou šťávu. Na talíři polévku dozdobte pomocí hráškových výhonků a můžete podávat.

Kuřecí kousky lepší než z KFC

Na přípravu marinády budete potřebovat: 

  • 800 g kuřecích prsou
  • 2 hrnky podmáslí
  • 2 PL chilli omáčky

Na přípravu směsi na obalení: 

  • 2 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 PL soli
  • 1 PL chilli koření
  • 1 ČL mleté sladké papriky
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL sušené cibule
  • 1 ČL pepře
  • 1/2 ČL kajenského pepře

Postup: 

V míse prošlehejte podmáslí spolu s chilli omáčkou. Vmíchejte kuřecí prsa, která nakrájejte na kostky a nechte zakryté půl hodiny marinovat při pokojové teplotě, nebo 12 hodin v lednici. V dostatečně velké míse si promíchejte veškeré ingredience na obalení. Kuřecí maso vyndejte a obalte v připravené směsi. Do pánve nalijte olej a kuřecí kousky na něm osmažte. Po dosmažení dejte maso na plech, nebo talíř který vyložte papírovými utěrkami abyste z nich odsáli přebytečný tuk. K podávání si dejte vaši oblíbenou omáčku. Jestliže chcete udělat kuřecí kousky s menším obsahem tuku, můžete je také upéct v troubě. Musíte ale počítat s tím, že nebudou tak křupavé a jejich chuť bude také lehce odlišná.