Kuřecí maso patří mezi velmi oblíbené. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a rychlá, a navíc toto maso patří mezi poměrně dietní. Větší pozor musíte dávat ale při přípravě kuřecích prsou. Jsou křehká a když se správně udělají jsou výtečná. Nevýhodou ale je, že se mohou velice snadno vysušit a pak si na nich již nikdo nepochutná.
Kuřecí prsa se smetanou a žampiony
Na přípravu budete potřebovat:
- 700 g kuřecích prsou
- 2 PL olivového oleje
- 1 ks cibule
- 200 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti kadeřávku
- 3 snítky tymiánu
- 1 ČL oregana
- 250 ml kuřecího vývaru
- 380 ml smetany ke šlehání
- 100 g mozzarelly
- 1/2 hrnku parmazánu
- 500 g bramborových gnocchi
- sůl
- pepř
Postup:
Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte v pánvi do zlatova a dejte stranou. V pánvi na oleji orestujte cibuli spolu s žampiony. Po chvíli přidejte česnek, kadeřávek, tymián, oregano a chvilku opékejte. Zalijte vývarem a smetanou, přidejte gnocchi, opečená kuřecí prsa a vařte na mírném plamenu asi 10 minut. Kuřecí prsa nakrájejte a do omáčky přidejte mozzarellu, parmazán, promíchejte a podávejte.
Jarní kuřecí polévka
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 l kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 450 g kuřecích prsou
- 200 g rýže
- 1 l vody
- 250 g mrkve
- 80 g červené cibule
- 100 g mraženého hrášku
- 4 g libečku
- šťáva z 1 ks citronu
- 2 PL olivového oleje
- 4 g hráškových výhonků
- sůl
- pepř
Postup:
Do velkého hrnce vlijte vývar, přidejte stroužky česneku, celá kuřecí prsa, sůl a pepř. Vše přiveďte k varu a vařte přibližně 45 na středním plamenu. Mezi tím, co se vám bude základ na polévku vařit, připravte si rýži. Po dovaření základu jej sceďte a dejte do studené vody ať se vše rychle schladí. Vychladlé maso natrhejte na kusy, česnek nakrájejte na plátky a znovu vraťte do hrnce s vývarem. Přidejte i uvařenou rýži a vše nechte vařit na mírném plamenu asi 10 minut. Připravte si zeleninu a po 10 minutách ji přidejte do hrnce a ještě 2 minuty povařte. Plamen vypněte, do polévky přidejte libeček a citronovou šťávu. Na talíři polévku dozdobte pomocí hráškových výhonků a můžete podávat.
Kuřecí kousky lepší než z KFC
Na přípravu marinády budete potřebovat:
- 800 g kuřecích prsou
- 2 hrnky podmáslí
- 2 PL chilli omáčky
Na přípravu směsi na obalení:
- 2 a půl hrnku hladké mouky
- 1 PL soli
- 1 PL chilli koření
- 1 ČL mleté sladké papriky
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL sušené cibule
- 1 ČL pepře
- 1/2 ČL kajenského pepře
Postup:
V míse prošlehejte podmáslí spolu s chilli omáčkou. Vmíchejte kuřecí prsa, která nakrájejte na kostky a nechte zakryté půl hodiny marinovat při pokojové teplotě, nebo 12 hodin v lednici. V dostatečně velké míse si promíchejte veškeré ingredience na obalení. Kuřecí maso vyndejte a obalte v připravené směsi. Do pánve nalijte olej a kuřecí kousky na něm osmažte. Po dosmažení dejte maso na plech, nebo talíř který vyložte papírovými utěrkami abyste z nich odsáli přebytečný tuk. K podávání si dejte vaši oblíbenou omáčku. Jestliže chcete udělat kuřecí kousky s menším obsahem tuku, můžete je také upéct v troubě. Musíte ale počítat s tím, že nebudou tak křupavé a jejich chuť bude také lehce odlišná.