Kotlíkový hovězí guláš s noky

700 g hovězího masa (kližka)
500 g cibule
1 rajský protlak
1 lžíce mleté papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
olej – podle potřeby
1 červená paprika
1 litr vývaru (může být i z masoxu)
2 lžíce mouky hladké

Na noky:

2 vejce
500 g hrubé mouky
50 g másla
250 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
sůl, snítka petrželky

Kotlíkový hovězí guláš s noky – recept

Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky, papriku na větší proužky. Na oleji v kotlíku osmažíme maso, přidáme cibuli a smažíme, dokud se šťáva nevydusí na tuk. Pak přidáme paprikové koření, proužky papriky, protlak a zalijeme vývarem. Osolíme a necháme za občasného promíchání vařit asi 2 hodiny. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku studené vody.

Na noky utřeme máslo s vejci, osolíme a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec do těsta vmícháme nasekanou zelenou petrželku.
Noky vaříme v osolené vodě asi 7 – 10 minut, po scezení je přidáme do kotlíku.

TIP
Stejným způsobem jako kotlíkový hovězí guláš s noky si můžete připravit segedínský guláš, jen namísto hovězího masa použijte maso vepřové a místo červené papriky přidejte kyselé zelí.