750 g jelení kýty
100 g slaniny
200 ml suchého červeného vína
3 mrkve
1/2 celeru
1 petržel
1 cibule
200 ml smetanu ke šlehání
1 lžíce hladké mouky
celý pepř
bobkový list
nové koření
jalovec
špetka tymiánu
sůl
150 g másla
Jelení kýta na víně a smetaně – recept
Slaninu nakrájíme na úzké proužky a kýtu hustě prošpikujeme. Rozpustíme si polovinu másla, prošpikovanou kýtu jím polijeme a necháme přes noc v chladu. Druhý den kýtu zprudka opečeme, osolíme, přidáme koření a pokrájenou zeleninu, kterou jsme předtím na másle (nebo oleji) orestovali, dáme do pekáčku, zalijeme vínem a trochou vody, zakryjeme a pečeme v troubě.
Před koncem pekáček odkryjeme a dopékáme, a když je maso měkké, tak je vyndáme a naporcujeme jej, zbylé máslo promneme s moukou (uděláme kuličky), dáme je do výpeku a necháme provařit.
Pak odstraníme koření, vmícháme smetanu a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a vložíme do ní na porce pokrájenou jelení kýtu.
Jelení kýta na víně a smetaně se podává s houskovým knedlíkem.