1 kg lesních hub (pevné druhy)
200 g uzené slaniny
2 velké cibule
2 velké bílé papriky
2 rajčata
3 stroužky česneku
sůl, pepř, kmín drcený, paprika sladká i pálivá, šalvěj, tymián
3 dl zakysané smetany
2 dl červeného vína
Houbový paprikáš – recept
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme až na vlastní šťávu, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájené paprikové lusky a rajčata.
Mírně vše podusíme, zaprášíme sladkou paprikou a přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme a ochutíme česnekem, kmínem a polovinou nasekaného tymiánu a šalvěje. Dusíme asi 20 minut, pak přilijeme červené víno a dáme zbývající šalvěj a tymián a podle chuti pálivou papriku.
Vmícháme zakysanou smetanu, necháme projít varem a odstavíme.
Houbový paprikáš podáváme buď s noky nebo s čerstvým chlebem.