600 g vepřové plece nebo kýty
40 g slaniny
40 g šunky nebo šunkového salámu
1 sterilovaná okurka
sůl, mletý pepř
40 g tuku
120 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
1 lžíce hladké mouky
125 ml bílého vína
Vepřové maso na víně – recept
V mase uděláme úzkým nožem otvory, kterými střídavě protkneme na hranolky nakrájenou slaninu, šunku a okurku. Maso osolíme. Na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájenou zeleninu, maso na ni vložíme, mírně opepříme, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso podle potřeby podléváme horkou vodou.
Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a vložíme do nahřáté mísy.
Šťávu zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, přilijeme bílé víno, krátce povaříme spolu s naporcovaným masem.
Vepřové maso na víně můžeme podávat s těstovinami a hlávkovým salátem.