Vepřová kýta nadivoko

700 g vepřové kýty
sůl
60 g slaniny
30 g sádla
1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve
1 cibule
bobkový list, tymián, několik kuliček pepře a nového koření
1 lžíce solamylu
125 ml červeného vína
šťáva z 1/2 citrónu

Směs na potření masa:
3 kuličky jalovce, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 1 bobkový list, zázvor

Vepřová kýta nadivoko – recept

V hmoždíři rozdrtíme jalovec, nové koření, celý pepř, přidáme rozdrobený bobkový list, zázvor a promícháme. Směsí potřeme vepřovou kýtu a necháme v chladu 2 – 3 dny odležet.
Potom maso osolíme, úzkým nožem vytvoříme otvory, kterými protkneme na proužky nakrájenou slaninu. Maso vložíme na rozehřátý tuk, přidáme na nudličky nakrájený celer, petržel a mrkev, na půlku překrojenou cibuli, bobkový list, tymián, pepř a nové koření.
Asi v polovině pečení přidáme solamyl, podlijeme červeným vínem a maso pokapeme citrónovou šťávou.

Vepřová kýta nadivoko se může podávat s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.