Vánoční cukroví z marmelády – sušené

Starodávný, jednoduchý, nenáročný recept na cukroví, které zpestří naši „klasiku“ a nenabourá rozpočet:

100 g strouhaných (loupaných) mandlí
250 g práškového cukru
1/2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce citrónové kůry
mletá skořice
2 lžíce marmelády

Vánoční cukroví z marmelády – sušené

Vál posypeme práškovým cukrem a na něj dáme strouhané mandle, přidáme práškový cukr, citrónovou šťávu, nastrouhanou citrónovou kůru, na špičku nože mleté skořice a marmeládu podle vlastního výběru (nesmí být ale výrazně řídká).
Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které se nesmí lepit.
Těsto rozválíme na placku (namísto mouky podsypáváme práškovým cukrem) a formičkou vykrajujeme různé tvary, které ještě můžeme (ale nemusíme) sypat krystalovým cukrem.
Toto cukroví n e p e č e m e, ale jen s u š í m e buď na prkénku nebo na plechu potřeným včelím voskem (aby se cukroví nepřilepilo) anebo vyloženým pečicím papírem.

TIP

Chceme-li mít vánoční cukroví z marmelády tvarově zajímavější, nakrájíme z těsta proužky, které svineme do podoby kornoutků, šátečků, hoblin aj. Zapojte fantazii a malé pomocníky – děti a udělejte si mlsání, které vydrží.