50/4 – Pirožky naslano i nasladko

1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek vody

Rozpočet: Ať už se rozhodnete pro variantu první či druhou, jídlo pořídíte spolehlivě za 50 Kč.

50/4 – Pirožky naslano i nasladko – recept

Mouku smícháme s vodou a zpracujeme nelepivé, hladké těsto, které na vále pomoučeném hladkou moukou vyválíme na placku silnou asi 2 – 3 mm. Z placky pak vykrajujeme kolečka, do jejichž středu dáme lžičku masové, zelné, houbové aj. směsi či povidel, tvarohu, kolečka přeložíme napůl a uzavřeme (vidličkou přimačkneme okraje těsta k sobě).

Pirožky naslano i nasladko vaříme v osolené vodě (naslano, v opačném případě dáme jen špetku soli) asi 6 – 7 minut, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou (nebo sítkem), a ihned podáváme.

Podle druhu náplně je pak můžeme omastit buď jen rozehřátým sádlem, či rozškvařenou slaninou, nebo posypat navíc opraženou cibulkou, sladké pak omastit rozehřátým máslem a posypat cukrem, apod.