Rybízová marmeláda

Rybíz
krystalový cukr

Na 1 kg šťávy z prolisovaného rybízu potřebujeme 800 g krystalového cukru

Rybízová marmeláda – recept

Omytý rybíz (bobulky) prolisujeme a vylisovanou šťávu odvážíme.
Šťávu vaříme asi 20 minut, pak přidáme cukr a vaříme za stálého míchání dohusta. Vytvoří-li se na povrchu pěna, opatrně ji sebereme naběračkou.
Horkou marmeládu plníme do skleniček, zavíčkujeme, obratíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP

Lisování rybízu si můžete usnadnit, když rybíz v malých dávkách (po 1 kg) podlijete 2-3 lžícemi vody, rychle přivedete k varu a krátce (asi 5 minut) podusíte za stálého míchání. Prolisování rybízu je pak rychlejší a snazší.