Malinový džem

Čerstvé zahradní nebo lesní maliny
Na 1 kg malin:

500 g cukru
1 balíček Petosy (40 g)
1/2 lžičky kyseliny citrónové

Malinový džem – recept

Malinový džem připravujeme po dávkách nejvýše z 1 kg malin. Přebrané, propláchnuté a okapané maliny odvážíme pro jednu dávku, tři čtvrtiny malin podlijeme nělikolika lžícemi vody, rychle přivedeme k varu a podusíme.
Horké maliny prolisujeme, protlak povaříme 5 min., přidáme Petosu smíchanou s trochou moučkového cukru a vaříme dále. Když protlak zhoustne (asi za 5 – 10 minut), přidáme po částech zbývající cukr a zbytek malin a vaříme dále.
Až se cukr rozpustí, přilijeme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody, pěnu sebereme opatrně naběračkou a pokud malinový džem již dostatečně rosoluje, naléváme jej vařící až po okraj do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou. Okraje skleniček otřeme, zavíčkujeme a skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.