Plíčka na smetaně a zelenině

vepřové plíce a srdce
2 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička sušeného tymiánu
sůl
1 cibule
1 velká mrkev
1 petržel
1/2 malého celeru
3 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
250 ml smetany na vaření
ocet na dochucení

Plíčka na smetaně a zelenině – recept

Očištěné srdce a plíce vložíme společně s pepřem, kořením, tymiánem do osolené vody a necháme je zvolna vařit.
Cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme.
Když je plíce měkká, vyjmeme ji, pečlivě zbavíme všech tuhých průdušnic a nakrájíme na menší kousky. Když se dovaří srdce, pokrájíme je také nadrobno a zatím necháme stranou.
V kastrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme nastrouhanou zeleninu a orestujeme ji. Pak ji podlijeme přecezeným vývarem z vnitřností a podusíme doměkka.

Zeleninu zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně, omáčku necháme asi 5 minut povařit, pak do ní vložíme pokrájené kousky plíček a srdce, dochutíme solí a octem.

Plíčka na smetaně a zelenině podáváme s houskovým knedlíkem.