Mrkvový guláš

1 kg libového hovězího masa
2 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule
8 – 10 mrkví
2 lžíce hladké mouky
1/2 l tmavého piva
1 kostka hovězí masox
sůl, pepř, špetka cukru
3 bobkové listy
1 větší snítka tymiánu

Mrkvový guláš – recept

Troubu předehřejte na 160°c.
Olej rozpalte v litinovém kastrolu nebo pekáčku a opečte na něm (asi 10 minut) ze všech stran na větší kusy nakrájené hovězí maso tak, aby se zatáhlo a zhnědlo.
Potom maso vyndejte a v kastrolu opečte nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na větší kusy, dokud neztmavnou, pak je posypte moukou a zamíchejte.
Poté maso vraťte k zelenině i se šťávou, promíchejte, podlijte pivem a přidejte rozdrobenou kostku masoxu. Ochuťte solí, pepřem, cukrem, přidejte i bobkový list s tymiánem a pár minut povařte. Pak zakryjte kastrol pokličkou a mrkvový guláš pečte v troubě asi 2,5 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

Mrkvový guláš podávejte s bramborovou kaší.