Pár dobrých tipů na zdravé snídaně


Je tu nový rok a s ním pro spoustu lidí také začíná předsevzetí o zdravém životním stylu, případně o touze přiblížit se ke své vysněné váze. A jak už se tak říká, snídaně je základ dne. A při hubnutí platí toto pravidlo dvojnásob. Zdravá a vyvážená snídaně je základ pro správné a zdravé hubnutí. Vynechávat tento pokrm se rozhodně nevyplatí, snídat byste měli zkrátka vždy!

Ovesná kaše přes noc

Tento recept je pro každého, kdo tvrdí, že ráno nemá čas na to, chystat si zdlouhavě snídani. Vše si totiž připravíte již večer a ráno kaši pouze sníte. Její příprava je navíc velice rychlá. Vůbec se také nemusíte bát při přípravě použít pokaždé jiné ovoce.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks banán
  • 120 ml mléka
  • 40 g ovesných vloček
  • 100 g nízkotučného řeckého jogurtu
  • 5 g chia semínek
  • 40 g malin
  • 1 ČL skořice

Postup: 

Připravte si vhodnou sklenici, klidně to může být i zavařovačka. Rozmačkejte banán a dejte do sklenice spolu se všemi ostatními ingrediencemi kromě malin. Vše spolu dobře promíchejte a sklenici uzavřete a dejte do lednice. Druhý den před podáváním dozdobte pomocí malin a můžete konzumovat.

Banánové lívance

Pokud máte ráno více času, zkuste si připravit banánové lívance. Postup je naprosto jednoduchý a navíc v nich nenajdete žádnou mouku, cukr, máslo ani nic podobného.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 2 ks klidně přezrálých banánů
  • 2 ks vejce
  • 1/2 libovolného mléka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrníčků ovesných vloček
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL skořice
  • špetka soli

Postup: 

Veškeré ingredience společně promíchejte v mixéru. Pokud jej nemáte, můžete banány důkladně rozmačkat vidličkou a poté smíchat s ostatními přísadami. Pánev dejte na plotýnku, zapněte na střední teplotu a jen zlehka ji potřete kokosovým olejem, přepuštěným máslem, nebo nějakým jiným tukem. Lívance pečte do zlatova a podávat je můžete dle libosti. Jen samotné, s javorovým sirupem, marmeládou, bílým jogurtem, nebo třeba tvarohem.

Zapečené avokádové tousty s tuňákem

Výborná slaná snídaně, která je trochu netradiční, ale výtečná. Navíc vás zasytí na delší dobu, takže bude ideální pro dny, kdy si třeba již nestihnete dopřát žádnou svačinu.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks avokáda
  • 90 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 PL olivového oleje
  • 100 g mozzarelly
  • 150 g rajčat
  • 4 plátky celozrnného chleba

Postup: 

Avokádo oloupejte, vyndejte pecku a v misce ho pomocí vidličky rozmačkejte. Sceďte tuňáka a přidejte ho k avokádu spolu s jednou lžící oleje. Na dva plátky chleba dejte tuto směs a poté navrch přidejte nahrubo nastrouhanou mozzarellu a rajčata nakrájená na plátky. Chleba přiklopte dalšími plátky a vložte zhruba na 3 minuty do toustovače.

Chia pudink s mangem

Chuť chia pudinku vás rozhodně překvapí, navíc je v tomto receptu doplněný o svěží mango, které mu okamžité dodá naprosto jiný rozměr. Tuto snídani zkrátka musíte vyzkoušet.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 1 ks mango
  • 2 PL chia semínek
  • několik kapek tekuté stévie, nebo jiné sladidlo

Postup: 

Mango oloupejte (nejlépe to jde škrabkou na brambory) a nakrájejte na kousky. Rozmixujte ho a přidejte k chia semínkům. Vše promíchejte, a ještě doslaďte pomocí stévie, nebo jiného sladidla. Nechte nejlépe do druhého dne v lednici a poté konzumujte. Hotový pudink v lednici bez problémů může zůstat i 3 dny.