1 kg makrel
1 čajový šálek oleje
1/2 kg zralých rajčat
1/2 šálku bílého vína
2 lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžíce jemně nakrájené cibule
3 lžíce nasekané zelené petrželky
3 nadrobno nakrájené papriky
1 citron
sůl, pepř
Makrely v troubě – recept
Očistíme a opereme makrely, osolíme a opepříme. Naskládáme je do pekáčku a přelijeme citrónovou šťávou. Nechme je asi půl hodiny odležet v lednici.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Na ryby v pekáčku dáme všechny přísady, zalijeme olejem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny. Teprve pak přidáme na makrely v troubě víno a pečeme, až se tekutina vyvaří a zůstane hustá výborná šťáva.