240 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g Hery
80 g loupaných mandlí
1 žloutek
citrónová kůra z 1/2 citrónu
1 vanilkový cukr a 150 g moučkového cukru na obalení rohlíčků
Vánoční cukroví – mandlové rohlíčky – recept
Prosátou mouku smícháme s cukrem, nastrouhanými mandlemi, nastrouhanou citrónovou kůrou, žloutkem a ztuhlou Herou nastrouhanou na hrubém struhadle a vypracujeme hladké těsto.
Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut odležet.
Z těsta vyválíme tenčí váleček, z něj odkrajujeme stejně velké kousky, z nich tvarujeme rohlíčky.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180° C asi 12 minut.
Po upečení sundáme na kovovou mřížku a po částečném vychladnutí obalujeme mandlové rohlíčky v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Mandlové rohlíčky můžeme namísto obalení v cukru „pocákat“ rozehřátou čokoládovou polevou, anebo konce rohlíčků namáčet v polevě.
TIP
Podle stejného receptu můžeme upéct oříškové rohlíčky, když namísto mandlí použijeme lískové oříšky a do nich namísto citrónové kůry přidáme skořici.