Guláš po staročesku

1/2 kg přední hovězí maso (nejlépe kližka)
kousek slaniny
2 lžíce sádla
2 cibule
mletá sladká paprika
mletý pepř, sůl
drcený kmín
1 lžíce rajčatového protlaku
česnek
majoránka
1 dl světlého piva
1 krajíček chleba na zahuštění

Guláš po staročesku – recept

Maso naklepeme a rozkrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme, až se šťáva vydusí. Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, kmín, rozetřený česnek a dusíme na malém plameni, až maso téměř změkne.
Chleba namočíme v trošce vody a přidáme ho k masu a dusíme dále, až maso zcela změkne. Guláš po staročesku zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce povaříme.