Květákové placky

1 středně velký květák
1 – 2 vejce
sůl, pepř
muškátový květ
strouhanka podle potřeby
zelené bylinky (bazalka, pažitka, petrželka aj.)
olej na smažení

Květákové placky – recept

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyjmeme a necháme okapat. V míse je pak rozmačkáme vidličkou, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a 1 – 2 vejce (podle velikosti květáku). Vše promícháme a zahustíme strouhankou a bohatě zasypeme jemně nasekanými bylinkami podle vlastního výběru.
Ze směsi tvarujeme květákové placky, které ještě obalíme ve strouhance a po obou stranách osmažíme na rozpáleném oleji.

Květákové placky jsou velmi chutné jak teplé tak za studena. Můžeme je podávat s vařenými brambory a tatarskou omáčkou nebo kečupem, ev. rajčatovým salátem ap.