Vláknina by měla být naprosto běžnou součástí našich jídelníčků. Ve většině případů nám ale ve velké míře chybí, a to rozhodně není správně. To, že ve vašem jídelníčku tato podstatná složka chybí můžete poměrně jednoduše poznat na svém zdravotním stavu. Pokud se pokoušíte zhubnout, a i když se opravdu snažíte, zkrátka se vám to nedaří, může být na vině nedostatečný příjem vlákniny. Vláknina také ovlivňuje zažívání, pokud vás tedy trápí zácpa, může váš problém vyřešit její dostatečný příjem. A k tomu vám může pomoci vybrané ovoce, které vlákniny obsahuje více, než byste čekali.
Vláknina by měla být součástí jídelníčku každého z nás
Tato složka má mnohem více zdravotních benefitů, než jsme zmínili v úvodu. Funguje totiž i jako prevence velice závažných onemocnění, mezi které se řadí kardiovaskulární problémy, obezita, cukrovka, a také rakovina tlustého střeva. Příjem vlákniny rozhodně není dobré podceňovat.
Důležité je dodržovat optimální příjem
Samozřejmě není ani dobré vlákniny přijímat příliš, protože i to by mohlo klidně vyvolat zdravotní komplikace. Mohly by nastat například potíže s nadměrnou plynatostí, případně by se hůře začaly vstřebávat minerální látky obsažené ve stravě. Optimální denní příjem vlákniny je kolem 30 g. V naprosté většině případů však běžný člověk přijme kolem 10 g za den.
Zkuste zvýšit příjem zeleniny a ovoce
Nežli začnete přemýšlet o zakoupení nějakého potravinového doplňku, který obsahuje vlákninu, zkuste na to nejdřív jít přírodní a možná i trochu levnější cestou a zvyšte příjem ovoce a zeleniny. V naprosté většině případů má populace nízký příjem také těchto základních potravin. Existují totiž i určité druhy, které mají vlákniny více než jiné. Pojďme se blíže podívat na to, které to jsou.
Nebojte se sušeného ovoce
Skvělým zdrojem vlákniny se může stát sušené ovoce, a to zejména švestky, meruňky, nebo výtečné fíky. Sušené ovoce je poměrně efektivním, a hlavně chutným způsobem, kterým lze vlákninu doplnit. Například 30 gramů sušených meruněk, nebo fíků obsahuje kolem tří gramů vlákniny. Stejné množství sušených švestek pak skrývá až osm gramů vlákniny.
Všeobecně prospěšné maliny
Maliny jsou považovány za ovoce, které by si měl jednou za čas dopřát každý! Sami o sobě mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu a také podporují hubnutí. Malin se tedy rozhodně v žádném případě bát nemusíte. Z jednoho šálku malin do těla dostanete kolem pěti gramů vlákniny.
Hrušky a jablka neloupejte
Pokud máte toto ovoce rádi, ale už méně rádi máte jejich slupku, a proto si ji vždy před konzumací oloupete, už to nedělejte. Toto ovoce obsahuje také velké množství vlákniny, ale především právě díky slupce. Z jednoho kousku jablka, či hrušky doplníte přibližně čtyři gramy vlákniny.
Mrkev je bohatým zdrojem prospěšných látek
I mrkev se řadí mezi velmi prospěšnou zeleninu, která je nabitá neskutečným množstvím vitamínů. Udělat si můžete například výtečný jablko-mrkvový salát. 100 g mrkve pak obsahuje přibližně 3 gramy vlákniny.
Brokolici vařte šetrně
Brokolice se řadí mezi velký zdroj vlákniny. Je však potřeba k její tepelné úpravě přistupovat s citem a rozumem tak, abyste veškeré prospěšné látky, které tato zelenina obsahuje úplně nezničili. Jeden hrnek vařené brokolice obsahuje až 5 gramů vlákniny.