MINISERIÁL: Vánoční cukroví podle znamení zvěrokruhu díl třetí


Dnes vám přinášíme poslední díl naší série o pečení cukroví podle znamení zvěrokruhu. Pojďte se podívat, čím potěšit zbylá znamení, o kterých jsme se ještě v předešlých článcích nezmínili.

Střelec 23. listopad až 21. prosinec

Lidé, narození v tomto znamení velice často dbají na zdravou výživu a opravdu se striktně stravují zdravě. Ovšem na Vánoce to neplatí. Zastávají totiž ten názor, že kalorické cukroví nám jednou za rok opravdu nijak neublíží, a tak si ho umí naprosto bez výčitek vychutnat. Mají rádi i různé druhy, které se k nám dostaly ze zahraničí, ale Vánoce si nedokáží představit bez tradičních plněných ořechů.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • kakao

Na přípravu krému budete potřebovat: 

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vlašských ořechů
  • kakao

Postup: 

Na vál prosejte mouku s cukrem a přidejte i namleté vlašské ořechy najemno a máslo nakrájené na plátky. Jestliže chcete mít ořechy hnědé, přidejte dvě lžíce kakaa. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte minimálně na dvě hodiny odpočinout v lednici, ale ideálně až do druhého dne. Těsto dávejte do formiček na ořechy a nechte v nich mírnou prohlubeň, abyste je mohli poté naplnit krémem. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 8 minut. Ještě horké je vyklepněte ven z forem. Než vychladnou připravte si krém. Máslo v pokojové teplotě dejte do robotu a po dobu 7 minut ho mixujte. Poté k němu přidejte cukr a ořechy. Jestli jste ořechy nechali světlé, můžete pomocí kakaa vytvořit tmavý krém. Krémem pak plňte vychladlé ořechy.

Kozoroh 22. prosinec až 20. leden

Pokud chcete lidem narozeným v tomto znamení udělat radost, upečte jim klasické vanilkové rohlíčky. A pokud si dáte tu práci a budete mít jeden jako druhý, budou vás lidé narození v tomto znamení zbožňovat.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 2 ks žloutky
  • citronová kůra
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 hrnek moučkového cukru

Postup: 

Z mouky, cukru, ořechů, másla, žloutků a citronové kůry vypracujte těsto, které nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Z něho si pak odkrajujte části, ze kterých tvarujte malé rohlíčky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvilku odpočinout a poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Buďte opatrní, hned po upečení jsou rohlíčky velice křehké.

Vodnář 21. leden až 20. únor

Vodnáři se řadí mezi znamení, které poměrně rádo experimentuje a nebojí se nových chutí, a to se odráží i na vánočním cukroví. Mezi jejich nejoblíbenější totiž patří méně známý druh, a to kokosové střapáče s máslovým krémem.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 250 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 330 g hladké mouky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 200 g + na obalení mletého kokosu
  • 3 ks žloutky
  • citronová kůra z jednoho citronu

Na přípravu máslového krému a na ozdobení budete potřebovat: 

  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g mletého kokosu
  • 1 ČL rumu
  • 1 ks bílek
  • strouhaný kokos

Postup: 

Utřete spolu změklé máslo a oba cukry. Poté přidejte kakao, kokos, žloutky a citronovou kůru. Jako poslední přidejte mouku. Těsto nechte důkladně propracovat v robotu a poté ho ještě jednou propracujte rukama. Po vypracování ho nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Z odpočinutého těsta pak vykrajujte kolečka a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 10 minut. Než kolečka vychladnou, připravte krém. Utřete máslo s cukrem, kokosem a rumem. Takto připraveným krémem spojujte vždy dvě kolečka k sobě. Vrchní kolečko poté namočte do bílku a strouhaného kokosu.

Ryby 21. únor až 22. březen

Ryby rozhodně nepatří k vybíravým znamením. Jídlo mají rády a někdy možná až příliš, takže by si měly dávat pozor na to, aby se zbytečně nepřejídaly. Vánoce a jídlo s nimi spojené doslova milují a největší radost jim udělá cukroví s názvem opilý František.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 200 g vlašských ořechů
  • 70 g polohrubé mouky
  • tuk na vymazání formy
  • čokoládová poleva
  • marmeláda

Na přípravu krému budete potřebovat: 

  • 200 g vlašských ořechů
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 PL mléka
  • rum
  • 3 ks vejce

Postup: 

Utřete máslo, cukr a žloutky. Poté přidejte ořechy, mouku a vyšlehaný sníh z bílků. Vše nalijte do pekáčku, který vyložte pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Poté těsto potřete marmeládou. Krém připravte tím, že promícháte ořechy spolu s 100 g moučkového cukru a s vanilkovým cukrem, mlékem a rumem. Ve vodní lázní vyšlehejte vajíčka se 120 g moučkového cukru do hustoty pudingu. Poté přidejte do ořechů s cukry. Krémem potřete těsto a zalijte ještě čokoládovou polevou. Nechte vychladit a rozkrájejte na malé řezy.