Dnes vám přinášíme poslední díl naší série o pečení cukroví podle znamení zvěrokruhu. Pojďte se podívat, čím potěšit zbylá znamení, o kterých jsme se ještě v předešlých článcích nezmínili.
Střelec 23. listopad až 21. prosinec
Lidé, narození v tomto znamení velice často dbají na zdravou výživu a opravdu se striktně stravují zdravě. Ovšem na Vánoce to neplatí. Zastávají totiž ten názor, že kalorické cukroví nám jednou za rok opravdu nijak neublíží, a tak si ho umí naprosto bez výčitek vychutnat. Mají rádi i různé druhy, které se k nám dostaly ze zahraničí, ale Vánoce si nedokáží představit bez tradičních plněných ořechů.
Na přípravu budete potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g vlašských ořechů
- 250 g másla
- kakao
Na přípravu krému budete potřebovat:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 40 g vlašských ořechů
- kakao
Postup:
Na vál prosejte mouku s cukrem a přidejte i namleté vlašské ořechy najemno a máslo nakrájené na plátky. Jestliže chcete mít ořechy hnědé, přidejte dvě lžíce kakaa. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte minimálně na dvě hodiny odpočinout v lednici, ale ideálně až do druhého dne. Těsto dávejte do formiček na ořechy a nechte v nich mírnou prohlubeň, abyste je mohli poté naplnit krémem. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 8 minut. Ještě horké je vyklepněte ven z forem. Než vychladnou připravte si krém. Máslo v pokojové teplotě dejte do robotu a po dobu 7 minut ho mixujte. Poté k němu přidejte cukr a ořechy. Jestli jste ořechy nechali světlé, můžete pomocí kakaa vytvořit tmavý krém. Krémem pak plňte vychladlé ořechy.
Kozoroh 22. prosinec až 20. leden
Pokud chcete lidem narozeným v tomto znamení udělat radost, upečte jim klasické vanilkové rohlíčky. A pokud si dáte tu práci a budete mít jeden jako druhý, budou vás lidé narození v tomto znamení zbožňovat.
Na přípravu budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- 2 ks žloutky
- citronová kůra
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup:
Z mouky, cukru, ořechů, másla, žloutků a citronové kůry vypracujte těsto, které nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Z něho si pak odkrajujte části, ze kterých tvarujte malé rohlíčky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvilku odpočinout a poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Buďte opatrní, hned po upečení jsou rohlíčky velice křehké.
Vodnář 21. leden až 20. únor
Vodnáři se řadí mezi znamení, které poměrně rádo experimentuje a nebojí se nových chutí, a to se odráží i na vánočním cukroví. Mezi jejich nejoblíbenější totiž patří méně známý druh, a to kokosové střapáče s máslovým krémem.
Na přípravu budete potřebovat:
- 250 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 330 g hladké mouky
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 PL kakaa
- 200 g + na obalení mletého kokosu
- 3 ks žloutky
- citronová kůra z jednoho citronu
Na přípravu máslového krému a na ozdobení budete potřebovat:
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 80 g mletého kokosu
- 1 ČL rumu
- 1 ks bílek
- strouhaný kokos
Postup:
Utřete spolu změklé máslo a oba cukry. Poté přidejte kakao, kokos, žloutky a citronovou kůru. Jako poslední přidejte mouku. Těsto nechte důkladně propracovat v robotu a poté ho ještě jednou propracujte rukama. Po vypracování ho nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Z odpočinutého těsta pak vykrajujte kolečka a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 10 minut. Než kolečka vychladnou, připravte krém. Utřete máslo s cukrem, kokosem a rumem. Takto připraveným krémem spojujte vždy dvě kolečka k sobě. Vrchní kolečko poté namočte do bílku a strouhaného kokosu.
Ryby 21. únor až 22. březen
Ryby rozhodně nepatří k vybíravým znamením. Jídlo mají rády a někdy možná až příliš, takže by si měly dávat pozor na to, aby se zbytečně nepřejídaly. Vánoce a jídlo s nimi spojené doslova milují a největší radost jim udělá cukroví s názvem opilý František.
Na přípravu budete potřebovat:
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 ks vejce
- 200 g vlašských ořechů
- 70 g polohrubé mouky
- tuk na vymazání formy
- čokoládová poleva
- marmeláda
Na přípravu krému budete potřebovat:
- 200 g vlašských ořechů
- 220 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 PL mléka
- rum
- 3 ks vejce
Postup:
Utřete máslo, cukr a žloutky. Poté přidejte ořechy, mouku a vyšlehaný sníh z bílků. Vše nalijte do pekáčku, který vyložte pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Poté těsto potřete marmeládou. Krém připravte tím, že promícháte ořechy spolu s 100 g moučkového cukru a s vanilkovým cukrem, mlékem a rumem. Ve vodní lázní vyšlehejte vajíčka se 120 g moučkového cukru do hustoty pudingu. Poté přidejte do ořechů s cukry. Krémem potřete těsto a zalijte ještě čokoládovou polevou. Nechte vychladit a rozkrájejte na malé řezy.