Jemný segedín s kysanou smetanou

500 g vepřové plece
2 lžíce sádla
1 cibule
1/4 lžičky kmínu
2 lžičky sladké papriky
600 g kysaného zelí
200 g kysané smetany
50 g slaniny nebo špeku
1 – 2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky

Jemný segedín s kysanou smetanou – recept

V kastrole rozpálíme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli a osmahneme. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín a osmahneme dozlatova.
Poté přidáme mletou papriku, sůl, pepř, zamícháme a ihed zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo z poloviny potopené. Vše vydusíme do poloměkka.
Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem a občas zamícháme. K poloměkkému masu přidáme překrájené kysané zelí a prolisovaný česnek. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a trochu vody, dobře rozmícháme a na mírném ohni dále dusíme asi 20 minut. Podle potřeby přiléváme vodu či vývar a mícháme.
Nakonec jemný segedín s kysanou smetanou dochutíme solí, pepřem a podle chuti ev. lehce přisladíme a podáváme s houskovým ev. j. knedlíkem.