Hovězí guláš nadivoko

750 g hovězí klížky
80 g slaniny
200 g cibule
2 jalovčinky
2 – 3 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1 bobkový list
špetka tymiánu
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1/8 l červeného vína
šťávu z půlky citrónu
1 lžíce krystalového cukru na karamel
1 lžíce hladké mouky
sůl

Hovězí guláš nadivoko – recept

Hovězí kližku odblaníme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky, očištěnou kořenovou zeleninu na kostičky.
Pokrájenou slaninu vyškvaříme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Poté přisypeme zeleninu, přidáme maso, osolíme, zalijeme trochou vody, přidáme koření a dusíme za občasného podlévání horkou vodou.
Když je maso měkké a šťáva vysmahne, zaprášíme moukou a ještě chvíli dusíme. Pak přilijeme horkou vodu, víno a znovu krátce podusíme.
Nyní si připravíme karamel: Cukr vsypeme na pánev, trochu zvlhčíme vodou a na mírném ohni mícháme, až cukr zhnědne. Sejmeme z ohně a na cukr nalijeme horkou vodu, znovu dáme na oheň a krátce provaříme.
Maso vyjmeme, omáčku ochutíme citrónovou šťávou, přidáme karamel, podle chuti dosolíme a přecedíme na maso.

Hovězí guláš nadivoko podáváme s houskovým knedlíkem.