Domácí vepřová pochoutka na chleba

Je výborná a můžeme si ji udělat do zásoby jak na doma, tak např. na chatu či dovolenou.

2 kg vepřový bůček
4 (i více) stroužky česneku
40 g soli
drcený kmín

Vepřová pochoutka na chleba – recept

Vykostěný a kůže zbavený (tu si zatím odložíme) bůček pomeleme na masovém mlýnku přes velké otvory, přidáme sůl, prolisovaný česnek a důkladně promícháme. Směs pak plníme do čistých zavařovacích sklenic asi do tří čtvrtin sklenice, po naplnění na směs položíme kousek kůže z bůčku (ta vytváří rosol), posypeme trochu drceným kmínem a zalijeme 2 lžícemi studené vody. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme asi 2 hodiny při 100°C.
Pak sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme do chladna.

TIP

Domácí vepřová pochoutka na chleba je výborná, její chuť můžeme obměňovat podle vlastní fantazie, např. namísto česneku můžeme přidat osmaženou cibulku nebo majoránku apod.