Zelňačka s klobásou

250 g zelí
1,5 l vody
3 větší brambory
1 cibuli
2 stroužky česneku
30 g sádla
30 g hladké mouky
1 lžičku mleté papriky
2 pikantnější klobásy
1 zakysaná smetana
kmín, sůl, pepř

Zelňačka s klobásou – recept

Očistěné zelí nakrájejte na nudličky a dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Oloupané brambory nakrájejte na kostky a spolu s kmínem a prolisovaným česnekem je přidejte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte ji na sádle, zapražte hladkou moukou a mletou paprikou a udělejte tmavší jíšku, kterou zřeďte vývarem ze zelí a povařte. Potom povařenou jíšku přeceďte, přidejte do polévky a ještě povařte.
Před dovařením přidejte na kolečka nakrájenou klobásu.
Polévku zjemněte smetanou a prohřejte, ale už ji nevařte.

Zelňačka s klobásou a pečivem či chlebem je poměrně sytá a může být proto podávána i jako hlavní jídlo.