Výtečné domácí likéry s vůní Vánoc


Nejkrásnější svátky v roce se nezadržitelným tempem blíží a kromě cukroví k vánočním svátkům neodmyslitelně patří také likéry. Přinášíme vám recept jak na tradiční vaječný likér, tak i recepty trochu netradiční. Věřte ale, že jakmile ochutnáte, už nikdy nebudete chtít likér kupovaný.

Tradiční vaječný likér

Na přípravu budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks salka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml kvalitního rumu

Postup: Připravíme hrnec a pomocí metličky v něm vyšleháme žloutky spolu s cukrem do hladké pěny. Následně přidáme mléko, smetanu, salko a zrníčka z vanilkového lusku. Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu tak, aby začala pomalu houstnout. V ideálním případě by směs měla být o trochu řidší, než je puding. V tu chvíli hrnec sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Do zcela vychladlé směsi poté nalijeme rum a rozdělíme do připravených lahví. Uchováváme v chladu, kde nám likér vydrží klidně měsíc.

Kávový likér

Na přípravu budete potřebovat:

  • 350 g salka
  • 120 ml rumu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 6 PL kávy
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup: Do hrnce nalijeme salko, smetanu a přidáme vanilkový cukr. Pomalu zahříváme a metličkou mícháme, tak dlouho, dokud se nám vše krásně nespojí. Přidáme kávu, vše promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme rum a rozdělíme do sklenic.

Likér z ledových kaštanů

Na přípravu budete potřebovat:

  • 500 ml tuzemského rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks salka
  • 3 tyčinky ledových kaštanů
  • 40 g hořké čokolády

Postup:

Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme kaštany a také čokoládu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a směs mícháme až do úplného vychladnutí. Poté přimícháme salko a rum.

Kokosový likér

Na přípravu budete potřebovat:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 ml kokosové/normální smetany
  • 200 ml bílého rumu

Postup: Do hrnce dáme kokosové mléko a lehce v něm povaříme strouhaný kokos. Necháme vychladnout, rozmixujeme a přidáme moučkový cukr a smetanu. Jako poslední přimícháme bílý rum. Množství rumu si můžete sami regulovat podle vlastní chuti.

Čokoládový likér se skořicí

Na přípravu budete potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 ČL mleté skořice
  • 200 ml rumu

Postup: V hrnci přivedeme k varu mléko spolu se smetanou, přidáme čokoládu a vše mícháme. Přisypeme cukr, skořici a na konec alkohol. Pokud chcete, můžete místo tmavé čokolády dát bílou a budete tak mít světlou, místo skořice vanilkový lusk a světlou variantu likéru máte na světě.