Letošní úroda jablek byla opravdu bohatá a pokud máte ve sklepě zásoby jablek, se kterými si nevíte rady, určitě budete dnešním receptem velice potěšeni. Výroba domácího jablečného másla není vůbec složitá. Navíc se nenechte zmást, v receptu nenajdete žádnou smetanu, nebo máslo. Že jste o jablečném másle nikdy neslyšeli? Není to rozhodně žádná ostuda, u nás si ještě naplno nezískalo svou popularitu, ale velmi oblíbené je v Anglii a v Americe. Zkuste ho a uvidíte, že skvěle vylepší velkou spoustu moučníků.
Jablečné máslo jako originální dárek
Řekněte sami. Znáte někoho, kdo by neocenil jedlý dárek? My rozhodně ne, a proto si myslíme, že i jablečné máslo bude skvělým a navíc i originálním dárkem, který každý správný gurmán ocení. Navíc, jedlý dárek, který jste sami s láskou připravili z vašich domácích jablek udělá radost opravdu každému. Pro vás navíc takový dárek nebude příliš finančně nákladný, a to znamená určitě spokojenost na všech stranách!
Na 4 skleničky jablečného másla budete potřebovat:
- 3 kg oloupaných jablek zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
- šťávu z jedné poloviny citronu
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 1 PL lžíce mleté skořice
- 1/2 ČL mletého muškátového oříšku
- 1/2 ČL mletého kardamonu
- 1/4 ČL mletého nového koření
- 1/4 ČL soli
- 2 PL kokosového oleje
Postup:
Na kostky nakrájená jablka nasypeme do hrnce a zalijeme citronovou šťávou. V misce smícháme všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje, a semínek z vanilkového lusku, na to ještě řada přijde. Veškeré smíchané koření z misky přesypeme do hrnce k jablkům tak, aby je zcela pokrylo, a nakonec přidáme ještě semínka z vanilkového lusku. Celou směs začneme vařit na mírném ohni do změknutí jablek, to bude trvat přibližně 45 minut. Poté vezmeme ponorný mixér a za jeho pomoci vše rozmixujeme do hladké hmoty. Po rozmixování přichází řada na kokosový olej. Přidáme ho dvě lžíce a dobře promícháme. Směs nalijeme do připravených uzavíratelných sklenic a necháme vychladnout. Jablečné máslo skladujeme v lednici.
Na palačinky ale i na chléb
Takto připravené jablečné máslo se bude skvěle hodit místo marmelády na palačinky, ale můžete si ho klidně přidat i na chléb. Zkrátka všude, kde používáte klasickou marmeládu, udělá hodně parády. Málem bychom zapomněli na jeden malý typ na závěr. Pokud nemáte doma vanilkový lusk, nebo se vám nechce vzhledem k jeho ceně kupovat, klidně místo něho použijte vanilkové aroma. V tom případě ho přidejte dvě lžičky až po dovaření jablečného másla a dobře promíchejte.