Jak správně zamrazit a rozmrazit maso?


Chcete si uchovat maso co nejdelší dobu? Zamrazte ho, tak zní nejjednodušší rada. Jenže správné zamražení a opětovné rozmražení už tak snadné není. Jak postupovat, chcete-li, aby si maso uchovalo svoji chuť a konzistenci?

Co nejrychleji do chladu

V jakém případě maso zmrazit? Pokud se právě zakoupený kousek nechystáte v kuchyni zpracovat do dvou dnů, měl by krátce po příchodu z obchodu putovat do mrazáku. Neotálejte. Maso dobře omyjte, osušte opatrně papírovou utěrkou, rozkrájejte na vhodné kousky a ty oddělte. Dejte každý z nich do jednotlivého mikrotenového sáčku, ze kterého se snažte předtím co nejvíce vytlačit přítomný vzduch. Vzduch maso vysušuje a jeho odstraněním zároveň prodlužujete trvanlivosti jednotlivých kousků. Porcováním také ušetříte energii, protože větší kusy se zamrazují déle a mrazáku tak dávají více zabrat. Kromě toho díky porcování nemusíte rozmrazovat kilový kus, ale jenom potřebné množství, stačí například čtyři oddělené plátky na řízky. I tím si šetříte čas, energii a peníze. Jestliže jste koupili rovnou obchodě zmražené maso do zásoby, uložte ho do mrazicího boxu ihned.

Značte a datujte

Měli byste přesně vědět, co v mrazáku máte. Nespoléhejte na to, že si budete pamatovat. Nebudete. Proto je důležité, abyste sáček s jakýmkoliv masem, které se chystáte do mrazáku uložit, dobře označili nápisem, o jaký druh masa jde a datem, kdy do mrazícího boxu putovalo. Tedy například kuřecí prsa a datum. Ale pozor. Obyčejné etikety se vám působením vlhkosti z ledu mohou rozmočit a vy poté ty klikyháky už nerozluštíte. Investovat do balíčku etiket do mrazáků se proto vyplatí. Pokud přesto nechcete, můžete si z kusu průhledných plastových desek vyrobit kapsičky a do nich vlepovat obyčejné etikety s popiskem. Kapsičky potom nalepíte na mikrotenový sáček s masem.

Jaké maso vydrží nejdéle?

  • Mleté či hodně tučně maso vydrží nejkratší dobu, asi 2 měsíce.
  • Zmražené sladkovodní ryby byste v mrazáku neměli nechávat déle než čtyři měsíce.
  • Dvojnásobek, tedy 8 měsíců vydrží vepřové.
  • Do roka spotřebujte kuřecí, hovězí a telecí a mořské ryby a plody.

Nechte kousky přes noc v ledničce

Jak rozmrazovat? Nejlepší je nechat maso postupně povolit v ledničce. Například kus na zítřejší oběd vyndat z mrazáku večer den předem. Kuřecím prsům vcelku to bude bohatě stačit. Vepřové nebo hovězí bude potřebovat o pár hodin děle, vytáhněte ho už předchozí odpoledne. U celého kuřete je to horší, tam někdy nestačí ani celý den. Jak rychle rozmražené maso zpracovat? V ledničce by rozhodně nemělo být déle než den. Kdo rozmrazuje v mikrovlnné troubě, měl by kousky zpracovat hned, protože u tohoto způsobu se maso zahřeje rychle a může už při rozmrazování dostoupit teploty varu.

Jaké jsou nejčastější prohřešky?

  • Nechávat v ledničce maso, které jste maso vyndali z mrazáku, ale pak si jeho zpracování rozmysleli. Jestliže takový případ nastane, zpracujte maso nejpozději druhý den. Nešvarem je strčit takové maso znovu do mrazáku a dát mu druhé kolo. Tyhle šoky se podepíšou na jeho kvalitě i rychlosti zkázy.
  • Neoznačíte si na sáčku druh masa a datum mražení. Nikdo z nás není detektiv a ledem obalený balíček bez štítku se těžko identifikuje.
  • Mrazíte maso, které nemá 100% kvalitu. Pokud maso například nevykazuje ideální barvu, určitě ho nemrazte, ale co nejrychleji zpracujte.