Vepřový bůček s nádivkou

1 kg libovějšího bůčku
sůl
kmín

Nádivka:
50 g másla
3 housky
trochu mléka
3 vejce
sůl
petrželka

Vepřový bůček s nádivkou – recept

Vyšší libovější bůček vykostíme a uděláme do něj kapsu. Připravíme si nádivku – máslo utřeme se žloutky a solí. Na kostičky nakrájené housky navlhčíme v mléce a přidáme k máslu. Nakonec vmícháme dobře ušlehaný sníh a nasekanou petrželku.
Nádivkou naplníme asi 3/4 kapsy, aby mohla při pečení „nabývat“. Kapsu zašijeme, maso na povrchu osolíme a posypeme kmínem, dáme do pekáčku kůží dolů a podlijeme trochu vodou. Tak se kůžička napaří. Asi po půl hodině maso vyjmeme, kůžičku nařízneme na čtverečky a maso položíme kůži navrch.
Pečeme nepříliš prudce asi 1 1/2 hodiny, až je maso měkké a vrchní kůrčička pěkně do červena upečená a chřupavá. Vepřový bůček s nádivkou poléváme jen vypečeným tukem ( a aby se tuk nepřepaloval, podléváme pečeni jen vařící vodou).

TIP

Aby se maso zespodu nepřipalovalo, dáme pod něj buď špejle nebo odstraněná žebra.
Podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovým knedlíkem a zelným salátem.