600-800 g vepřové pečeně bez kosti nebo panenky
4 lžíce olivového oleje
sůl a hrubě mletý barevný pepř
2 snítky rozmarýnu
1 cibule
4 stroužky česneku
2 velká jablka
1 lžíce cukru
šťáva z 1/2 citronu
100-150 ml bílého vína
1 malá červená – jemně usekaná chilli paprička (bez semínek)
Vepřové maso s pečenými jablky a rozmarýnem – recept
Vepřové maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na klínky a promícháme s citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek na plátky.
Připravenou pečeni osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Pak maso přendáme do pekáčku, posypeme rozmarýnem a dáme péct do předehřáté trouby. Do pánve s výpekem vsypeme jablka, cibuli, česnek a chilli papričku a na mírnějším ohni krátce opečeme ze všech stran. Posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
Jablka zalijeme trochou vína, promícháme a vše přelijeme přes maso v pekáčku. Společně pečeme asi 30 minut, aby maso bylo propečené a podle potřeby podléváme vínem a pečeni přeléváme výpekem.
Hotové vepřové maso s pečenými jablky a rozmarýnem necháme odležet, aby se šťávy a chutě rozležely, potom krájíme přes vlákno na plátky a podáváme například s rýží.
TIP
Použijete-li vepřovou panenku, doba pečení bude kratší.
Jablka, cibuli a česnek můžete přidat za syrova k masu, péct společně a po vyjmutí masa teprve zasypat cukrem a nechat zkaramelizovat.