Maso ( hovězí nebo vepřové)
cibule tolik, kolik váží maso
tuk
sladká mletá paprika
špetka majoránka
trochu sušených hub (pár plátků)
sůl
kousek másla
Půlnoční guláš – recept
Cibuli nakrájíme nahrubo (dáme jí opravdu tolik, kolik jsme dali masa) a necháme zpěnit na rozehřátém tuku (olej, sádlo aj.). Než začne zlatovět, vložíme na ni kostky stejně nakrájeného masa a posypeme je paprikou, jemně rozdrcenou majoránkou a několika plátky sušených hub, které jsme roztloukli ( např.v hmoždíři) na prach). Všechno dobře promícháme a necháme zvolna dusit ve šťávě, kterou maso pustilo. Často promícháváme.
Pak osolíme a dusíme tak dlouho, až se všechna šťáva ztratí. Teprve nyní půlnoční guláš podlijeme – ale pozor, nesmíme jej „utopit“ a dodusíme. Šťávy nebude mnoho.
Když je maso úplně měkké, osmažíme dokřupava na másle na kroužky rozkrájenou menší cibulku a porce na talíři polijeme máslem s cibulkou.
Půlnoční guláš podáváme se slaným pečivem a dobrým pivem.
TIP
Půlnoční guláš bude chutnat nejen na Silvestra, přesvědčte se sami – konec roku je na dosah.