Vepřová pečeně na smetaně

600 g vepřové krkovičky (plecka, kýty)
5 lžic oleje
1 cibule
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
nové koření, tymián, celý pepř, bobkový list
sůl
1/2 citrónu
200 ml kysané smetany
2 lžíce polohrubé mouky
cukr, event. ocet
plátek másla

Vepřová pečeně na smetaně – recept

Na rozehřátém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel, přidáme nové koření, tymián, bobkový list a několik kuliček pepře. Na osmaženou zeleninu vložíme maso, lehce osolíme a pokryjeme na plátky nakrájeným citrónem. Potom je podlijeme trochou horké vody a pečeme. Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou.
Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a odložíme.
Šťávu zalijeme kysanou smetanou, v niž jsme rozkvedlali polohrubou mouku a za občasného zamíchání povaříme. Z hotové omáčky vyjmeme bobkový list, kuličky pepře a koření a zbytek rozmixujeme.
Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí, cukrem, příp. octem, zjemníme kouskem másla, vložíme porce masa a necháme přejít varem.

TIP

Vepřová pečeně na smetaně může být podávána s opečenými brambory a jako příloha se hodí brusinkový nebo rybízový kompot.