200 g hladké mouky
4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
1/2 prášku do pečiva
4 polévkové lžíce studené vody
sůl
500 g tučného tvarohu
3 vejce
2 barevné papriky (např. červená a zelená)
trochu šunky (nebo listového špenátu)
2 lžičky zelených bylinek
petrželku na ozdobu
Slaný tvarohový koláč – recept
Z hladké mouky, kypřícího prášku do pečiva, tuku, vody a soli vypracujeme těsto. Pak ho vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu tak, aby vznikly vyšší okraje.
Poté uděláme náplň, a to tak, že tvaroh utřeme se žloutky, osolíme, doplníme nakrájenými paprikami, šunkou nebo listovým špenátem, nasekanými bylinkami a zlehčíme tuhým sněhem z bílků.
Tvarohovou náplň naneseme na těsto a slaný tvarohový koláč pečeme pomalu dorůžova, posypeme nakrájenou petrželkou a ozdobíme zbývající zeleninou.
TIP
Slaný tvarohový koláč je příjemnou změnou, je lehce stravitelný a zeleninovou náplň si můžeme upravit podle vlastní chuti. Je i vhodným pohoštěním k vínku.