Vaječný řízek

2 vejce

strouhanka (1 vejce = 1/2 lžíce strouhanky)

mléko

olej

sůl, pepř, mletá paprika

Vše rozšleháme v míse, osolíme, okořeníme (mléka max 1dcl). Na pánvičku dáme 1-2 polévkové lžíce oleje. Na rozpálený olej nalijeme rozmíchaná vejce. S pánví chvíli kroužíme a nakláníme ji na strany – aby se vejce rozlila pravidelně po celém obvodu pánvičky. Jakmile vejce trochu ztuhnou, obrátíme řízek a propečeme jej ještě z druhé strany. Podáváme na chléb namazaný hořčicí nebo sýrem, zdobíme cibulí, papričkou a okurkou.


TIP


do rozšlehaných vajíček můžeme přidávat různé další ingredience – co dům dal, sice je to pak spíše omeleta, ale třeba strouhaná niva, kostičky anglické slaniny nebo dokonce klobáska …

pánev použijte s co nejnižším okrajem – čím vyšší okraj, tím hůře se bude omeleta obracet