6 vajec
150 ml smetany
50 g strouhanky
100 g tvrdého sýra
petrželová nať (sekané kopřivy či j. jarní bylinky)
sůl
muškátový květ
máslo na vymazání formiček
Vaječné mufiny – recept
Vejce, smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr vyšlehejte, zahustěte strouhanou houskou, přidejte posekané jarní bylinky (ev. je spařte) a muškátový květ. Vzniklou hmotu rozdělte do forem na mufiny nebo jiných formiček vymazaných máslem.
Formičky uložte na plech a pečte v troubě asi 15 minut při 160 – 180°C – záleží na velikosti formiček.
Upečené, nafouklé vaječné mufiny podávejte nejlépe s listovým salátem a čerstvým pečivem.
TIP
Vaječné mufiny si můžete připravit v nejrůznějších variantách, kdy do základu z vajec, sýra a strouhanky můžete přidat např. pokrájenou šunku, sekané sardelky i jiné druhy sýra a další jarní „poklady“.