Staré přísloví říká:“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Z květů černého bezu si můžete právě v tomto období vyrobit lahodný, léčivý sirup.
1,5 l studené převařené vody
12 velkých květů bezu
50 g kyseliny citronové
2,5 kg jemného cukru krystalu
1/2 sáčku přípravku na konzervování
Sirup z bezinkových květů – recept
V čistém prostředí nasbírané květy ponořte na 24 hodin do převařené vychladlé vody a nechte je vyluhovat. Potom je přeceďte přes platýnko nebo jemné sítko, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a konzervační přípravek. Dobře promíchejte až se cukr rozpustí, potom sirup nalijte do dobře vymytých sklenic a uzavřete je.
Sirup z bezinkových květů je nejlépe skladovat v temnu a chladnu, je výborný při nachlazení, do čaje i do vody.