Dokonalá dobrota pro nečekanou návštěvu, kterou můžete mít v lednici klidně i 3 týdny. Buďte si ale jistí, že tak dlouho nevydrží. Utopenci, neboli v kyselém nálevu naložené špekáčky, mají dlouhou historii, která přinesla nespočet receptů. My vám přinášíme dnešní velmi jednoduchý recept, který chutná každému. Pokud navíc vynecháte feferonky a v nakládané formě je dáte až na talířek při podávání, můžete pohostit i děti. Recept je vhodný do 3l šroubovací sklenice.
Zvolit ale klidně můžete klasické zavařovací sklenice na okurky. Do nich my utopence nakládáme jako dárky. Je to super.
Budete potřebovat:
- 1,3 kg špekáčků, oloupaných
- 500 g cibule
Na nálev budete potřebovat:
- 0,5 l vody
- 0,3 l octa
- ¼ lžičky soli
- 1,5 lžíce cukru
- 13 kuliček nového koření
- 13 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 5 feferonek (můžete vynechat)
Postup:
S dostatečným předstihem si svaříme nálev. Do menšího hrnce dáme vodu, ocet a všechno koření. Necháváme probublávat asi 10 minut. Koření krásně pustí svou chuť. Necháme zcela vychladnout a mezi tím si nachystáme špekáčky a cibuli.
Špekáčky oloupejte a podélně překrojte.
Náš tip: Pokud víte, že utopence potřebujete odležené dřív než za týden, můžete buřty klidně nakrájet na čtvrtiny nebo dokonce na kolečka.
Cibuli oloupejte, překrojte a nakrájejte na proužky. Nachystejte si čistou suchou sklenici. Do ní postupně skládejte špekáčky a cibuli. Vše nakonec zalijte vychladlým lákem. Zavíčkujte a nechte v lednici odležet minimálně týden. Podávejte s čerstvým pečivem.