Recept na dokonalé utopence

utopenci

Dokonalá dobrota pro nečekanou návštěvu, kterou můžete mít v lednici klidně i 3 týdny. Buďte si ale jistí, že tak dlouho nevydrží. Utopenci, neboli v kyselém nálevu naložené špekáčky, mají dlouhou historii, která přinesla nespočet receptů. My vám přinášíme dnešní velmi jednoduchý recept, který chutná každému. Pokud navíc vynecháte feferonky a v nakládané formě je dáte až na talířek při podávání, můžete pohostit i děti. Recept je vhodný do 3l šroubovací sklenice.

Zvolit ale klidně můžete klasické zavařovací sklenice na okurky. Do nich my utopence nakládáme jako dárky. Je to super.

Budete potřebovat:

  • 1,3 kg špekáčků, oloupaných
  • 500 g cibule

Na nálev budete potřebovat:

  • 0,5 l vody
  • 0,3 l octa
  • ¼ lžičky soli
  • 1,5 lžíce cukru
  • 13 kuliček nového koření
  • 13 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 5 feferonek (můžete vynechat)

Postup:

S dostatečným předstihem si svaříme nálev. Do menšího hrnce dáme vodu, ocet a všechno koření. Necháváme probublávat asi 10 minut. Koření krásně pustí svou chuť. Necháme zcela vychladnout a mezi tím si nachystáme špekáčky a cibuli.

Špekáčky oloupejte a podélně překrojte.

Náš tip: Pokud víte, že utopence potřebujete odležené dřív než za týden, můžete buřty klidně nakrájet na čtvrtiny nebo dokonce na kolečka.

Cibuli oloupejte, překrojte a nakrájejte na proužky. Nachystejte si čistou suchou sklenici. Do ní postupně skládejte špekáčky a cibuli. Vše nakonec zalijte vychladlým lákem. Zavíčkujte a nechte v lednici odležet minimálně týden. Podávejte s čerstvým pečivem.