Limonády a sirupy k doředění vodou známe především z květů černého bezu. Jsou bezkonkurenční! Ovšem na paty jim šlape také lipová limonáda, jejíž sezona přichází právě nyní. Lípa je navíc náš národní strom a roste snad na každé návsi. Vždy byste měli květy sbírat tam, kde není provoz. Před využitím by se totiž neměly omývat. Stačí je nechat na čisté utěrce, aby měli možnost svůj příbytek opustit případní broučkové. Lipové květy sbíráme i s malým lístečkem a pokud jich máme přebytek, určitě se dáme do sušení. Stačí je rozložit na nějaké suché místo a sem tam promíchat. Suché květy je vhodné uskladnit v čisté suché sklenici na tmavém místě. Takto nám vydrží celou zimu a hodí se mimo jiné pro přípravu čaje proti nachlazení.
Budete potřebovat:
- 1 velký hrnek (400 ml) čerstvých květů lípy
- 3 lžíce cukru
- 3 litry převařené vychladlé vody
- 1 bio citron
Postup:
Jak již bylo řečeno, květy necháme malinko zavadnout. Přendáme je do čisté suché třílitrové zavařovací sklenice s víčkem. Květy zasypeme cukrem a necháme na teplém místě, dokud se cukr zcela nerozpustí. To bude na sluníčku trvat asi 5 hodin, ale klidně vydržíme do druhého dne. Mezi tím si svaříme vodu a necháme zcela vychladnout. Vodou zalijeme směs květů a cukru, přidáme na kolečka nakrájený omytý citron nejlépe v bio kvalitě, zavíčkujeme a necháme do druhého dne na lince. Přecedíme, necháme vychladit a můžeme podávat. Jde o velmi jemnou, příjemnou chuť limonády, která je plná zdraví. Určitě vám bude chutnat také.