Míchaný zeleninový salát, který zasytí

obedovy zeleninovy salat

Najít to správné jídlo na léto tak, aby zasytilo, bylo lehké a nechtěli jsme si po něm dát tak akorát dvacet není jednoduché. Po klasickém salátu je brzy hlad. Proto je vhodné do obědových salátu přidávat maso, vejce nebo sýr. Zde můžeme sáhnout i po tučné variantě. Ovšem pokud nejste zrovna masožravci nebo dokonce vegani, zkuste náš dokonalý obědový salát. Nejen, že krásně vypadá, ale navíc je oslazen jen granátovým jablkem, takže si ho mohou dopřát i ti, kteří se přidaným cukrům vyhýbají. Cukr, ani jiná sladidla, totiž nenajdete ani v zálivce.

Pro 4 osoby jako vedlejší přílohu a pro 2 osoby jako hlavní obědový salát budete potřebovat:

  • 200 g mix listových salátů
  • 1 velké avokádo
  • 1 velkou červenou kapii
  • 5 hnědých žampionů
  • zrníčka z poloviny granátového jablka

Na zálivku budete potřebovat:

  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetku soli
  • špetku čerstvě mletého pepře

Postup:

Ve větší misce smíchejte všechny suroviny na zálivku a dobře promíchejte. Žampiony nakrájejte na plátky a vložte do zálivky, dobře promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájené avokádo, na proužky papriku. Nechte odpočinou v lednici, aby zelenina nasála veškerou tekutinu. Mezi tím si nachystejte semínka z granátového jablka a do velkých talířů rozdělte salátový mix. Na ten rovnoměrně navršte zeleninovou směs a pohádejte granátovým jablkem. Pokud nejste na dietě nebo nejste vyznavači low carb stravování, podávejte s na sucho opečeným toastem.

Náš tip: Pokud pospícháte, vše na salát koupíte již předpřipravené. Tedy směs listových salátů ve vaničce, vyloupaná zrníčka granátkového jablka a dokonce i nakrájené žampiony!

Pozn. redakce: Jak nakupovat avokádo tak, aby nebylo ani příliš nezralé a tudíž trpké a ani poněkud rozbředlé se dozvíte v některém v následujících článků.

obedovy zeleninovy salat

Foto: Jana Šťastná, OK-recepty