Pomazánky z domácí lučiny


Ke každé oslavě již tradičně patří chlebíčky, nebo jednohubky. Možná se vám ale již přejedla klasická podoba těchto pochutin. Jestli tomu tak je, není se ani čemu divit, vždyť klasické chlebíčky či jednohubky mají v podstatě stejnou podobu již několik let. Pokud zrovna budete chystat nějaké občerstvení na oslavu, či si prostě jen chcete dobře pochutnat na večeři, dnes se od nás dozvíte, jak si doma vyrobit vlastní smetanový sýr a z něho poté několik různých vynikajících pomazánek, které se dají mazat na jednohubky, chlebíčky, ale i jen tak na čerstvý, křupavý chléb.

Čerstvý smetanový sýr je základ

Pomazánka z takového sýra tvoří základ pro téměř veškeré pomazánky. Je oblíbený převážně protože skvěle chutná, a navíc se hodí k opravdu všem možným druhům pečiva. Možná se vám ale někdy již stalo, že jste zrovna měli na nějakou takovou pomazánku chuť, ale zrovna jste v lednici neměli žádný typ tohoto sýra. Pro tyto případy pro vás máme jednoduchý recept na jeho výrobu, který bude chutnat mnohem lépe než ten kupovaný, a dokonce vás vyjde i na méně peněz.

Domácí smetanový sýr

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 330 g jogurtu s obsahem tuku 10%
  • 110 ml smetany na šlehání
  • špetka soli

Postup: 

Do větší misky dejte jogurt, smetanu na šlehání a sůl. Vše dohromady dobře promíchejte a k ruce si poté vezměte sítko, do kterého vložte čerstvě vypranou utěrku jako plátýnko. Takto připravené sítko dejte na čistou mísu a nalijte do sítka směs jogurtu a smetany. Takto připravené uložte do lednice na 24 hodin. Do mísy bude odkapávat přebytečná syrovátka a právě po 24 hodinách budete v plátýnku mít čerstvý smetanový sýr.

Mrkvová pomazánka z domácího sýra

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 150 g domácího smetanového sýra
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL zakysané smetany
  • 1 ks mrkve
  • sůl, pepř

Postup: 

Do misky dejte smetanový sýr, prolisujte do něho stroužky česneku a vyšlehejte do krémové pěny. Poté postupně přidejte na jemnou nastrouhanou mrkev. Pak již jen dochuťte pomocí soli a pepře. Pokud máte po ruce čerstvé bylinky, klidně je přidejte.

Vajíčková pomazánka z domácího sýra

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 4 ks natvrdo uvařených vajec
  • 1 ks jarní cibulky
  • 300 g domácího smetanového sýra
  • sůl, pepř

Postup: 

Začněte tím, že si na kostky nakrájíte vajíčka a na kolečka jarní cibulku. Takto nakrájená vajíčka a cibulku smíchejte s domácím sýrem. Dochuťte pomocí soli a pepře a pomazánku ještě před podáváním nechte chvíli odležet v lednici, aby se všechny chutě dobře spojily.

Nivová pomazánka z domácího sýra

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 200 g nivy
  • 1 PL zakysané smetany
  • 150 g domácího smetanového sýra
  • 6 ks stroužků česneku
  • špetka uzené papriky
  • 1 hrst pažitky
  • sůl, pepř

Postup: 

Začněte tím, že si nastrouháte nivu, ke které přidejte domácí sýr, uzenou papriku a pažitku. Vše promíchejte a přidejte i zakysanou smetanu. Nakonec znovu promíchejte a dle vaší chuti přidejte i sůl a pepř.