Nevyhazujte zbytky z odšťavňovače, mohou ještě dobře posloužit


Pokud vlastníte odšťavňovač a rádi si připravujete domácí šťávy ať už zeleninové, nebo ovocné, víte, že při jejich tvorbě v přístroji zůstává velké množství surovin, které po odšťavnění letí do koše, nebo v lepším případě na kompost. Tak to ale vůbec být nemusí, protože vše, co vám zůstane můžete ještě dále využít při výrobě dalších věcích. Z takových zbytků po odšťavnění můžete připravit skvělý domácí pečený čaj, bujón, nebo sušenky. Jak na to?

Zdravé sušenky

Tento recept na zdravé sušenky vás velmi překvapí, protože jde opravdu o vynikající pochutinu. Vůbec zde neplatí zažité pravidlo, co je zdravé, není dobré. Po těchto sušenkách se budou doma doslova oblizovat všichni, a to i ti, co zdravé jídlo jinak vůbec nemusí.

Na přípravu budete potřebovat 

  • 360 g dužiny, která zůstane po odšťavnění
  • 30 g vašich oblíbených semínek a ořechů
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g cukru krystal, nebo vašeho oblíbeného sladidla
  • mletou skořici
  • 40 ml oleje

Postup: 

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Poté smícháte vločky, mouku, cukr, skořici a semínka. Vše promíchejte a přidejte i dužinu z ovoce a olej. Ze všech těchto surovin si vytvořte pěkné těsto a formujte z něj malé placky, které pečte na plechu vyloženým pečícím papírem asi 15 minut do zlatova.

Zeleninová pomazánka s tvarohem

Tento recept osloví každého milovníka pomazánek. Pokud si budete dělat mrkvovou šťávu, určitě si na tuto pomazánku vzpomeňte, protože se do ní skvěle hodí právě dužina z mrkve, ale využít můžete samozřejmě i dužinu z jiného druhu zeleniny.

Na přípravu budete potřebovat 

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g lučiny
  • 2 uvařená vejce
  • dužina z mrkve, či jiné zeleniny
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka

Postup: 

Mezi tím, co se vám budou vařit vejce smíchejte lučinu, tvaroh, sůl, pepř, jarní cibulky a dužinu ze zeleniny. Nakonec přidejte vařená vejce, která můžete do pomazánky nastrouhat, nebo klidně nakrájet, záleží jak jste zvyklí. Jako poslední bod pomazánku ochuťte solí a pepřem.

Domácí bujón

Ne vždy máte doma připravený vývar, a tak se bujón jednou za čas hodí každému. Budete nám věřit, když vám řekneme, že ho nemusíte kupovat, ale můžete si vyrobit vlastní pomocí odšťavněné šťávy ze zeleniny.

Na přípravu budete potřebovat 

  • 500 g odšťavněné zeleniny
  • 2 litry vody
  • koření-sůl, pepř, bobkový list, nové koření
  • olej
  • bylinky

Postup: 

V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm zeleninu. Poté ji podlijte vodou, přidejte veškeré koření a bylinky a vařte tak dlouho, dokud směs nebude dostatečně zredukovaná. Mělo by to zabrat asi půl hodiny. Poté stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Vše pak dejte do uzavíratelných nádob a skladujte v lednici. Můžete směs také rozdělit do tvořítek na led a nechat zmrazit v lednici. Jednotlivé bujóny se vám budou z těchto tvořítek jednoduše vyndávat, a navíc vydrží opravdu dlouho.

Pečený čaj

Tento typ čaje je již taková klasika, která každého potěší. Jeho složení si můžete sami upravit dle toho, jaké ovoce zrovna budete mít po ruce, ale věřte, že vždy bude výborný.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 500 g ovocné dužiny
  • 300 g cukru krystal
  • polovina citronu
  • skořice, hřebíček a další koření dle vašich chutí

Postup: 

Jako úplně první je třeba připravit si sklenice, ve kterých budete pečený čaj skladovat. A to tak, že je vysterilizujete pomocí horké vody. Poté si předehřejte troubu na 220 °C. Vezměte si hlubší pekáček, a do něj vložte ovocnou dužinu, cukr, na kousky nakrájený citron a koření. Pečte asi půl hodiny v přikrytém pekáčku. Pokličku po půl hodině odstraňte a dopečte ještě 15 minut.