Můžete je podávat k snídani s čajem nebo i jako zákusek k vínu či pivu.
1 listkové těsto
upravené zelí na sladkokyselo nebo kyselo
1 vejce
sůl, pepř
bílek na potření pirožků
Pirožky se zelím – recept
Upravené zelí (zbylé od předchozího hodování a uschované v lednici) rozsekáme co nejjemněji a smícháme se syrovým vejcem, pepřem, event. přisolíme.
Lístkové těsto rozválíme na plát asi 1/2 cm silný, rozkrájíme na čtverce o straně 12 cm. Do středu každého čtverce dáme lžíci připravené zelné nádivky a uhlopříčně přehneme. Okraje stiskneme prsty nebo vidličkou tak pevně, aby se pirožky při pečení neotevřely.
Pirožky se zelím poklademe na plech vyložený pečicím papírem dost daleko od sebe, protože pečením nabudou, potřeme rozšlehaným bílkem, dáme do předehřáté trouby na 190° a pečeme dozlatova. Po deseti minutách snížíme teplotu na 170° C a asi ještě 5 minut dopékáme.
Pirožky se zelím chutnají jak teplé, tak studené.