Pikantní segedínský guláš s brambory

1/2 kg vepřového plecka
1-2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1 velká cibule
5 – 6 stroužků česneku
100 g anglické slaniny
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce mleté papriky
trošku pálivé papriky (max.1/4 lžičky)
4 větší brambory
2 rajčata
2 papriky
400 g kysaného zelí
200 ml šlehačky (může být i smetana)

Pikantní segedínský guláš s brambory – recept

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, zeleninu a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme.
Ve větším kastrolu rozpustíme sádlo, osmahneme na něm plátky cibule a na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme maso, rozpůlené stroužky česneku, maso opečeme ze všech stran, poprášíme moukou a vše osmahneme.
Poté přidáme celé koření, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou i pálivou papriku a ihned zalijeme trochou vody. Všechno dobře promícháme, přidáme pokrájené brambory, rajčata, papriky, event. přisolíme, přikryjeme poklicí a dusíme asi půl hodiny.
Pak přidáme propláchnuté (můžeme jej i překrojit) zelí, podle potřeby dolijeme vodou a dusíme, dokud vše nezměkne.
Nakonec doladíme chuť solí či pepřem, vmícháme šlehačku (smetanu) a pikantní segedínský guláš s brambory můžeme podávat.

Přizdobit na talíři jej můžeme posekanou petrželkou.