1 vepřové koleno (nebo 1/2 kg vepřové hlavy)
sůl
nové koření
celý pepř
česnek
1 cibule
50 g krupek
masox
majoránka
Ovarová polévka s krupkami – recept
Dobře očištěné koleno (hlavu) vložte do 2 l studené vody, osolte, přiveďte do varu, přidejte pár kuliček nového koření, pár kuliček celého pepře, pokrájený česnek a cibuli a na malém plameni vařte do změknutí masa.
Mezitím přeberte krupky (nebo kroupy), propláchněte vodou, vložte do vařící osolené vody a uvařte za občasného promíchání doměkka. Potom krupky oceďte, propláchněte studenou vodou a vložte do procezeného vývaru. Přidejte maso z kolena (nebo jen část masa) pokrájené na drobné kostičky, masox, rozemnutou majoránku a polévku nechte přejít varem.