Kmín kořenný (Carum carvi)

Kmín patří k nejstarším evropským kořením. Roste divoce po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Dnes se pěstuje zejména v Holandsku, Polsku a Maďarsku a samozřejmě i u nás. Kmín je jedním z vůbec nejstarších koření.

Kmín chutná lehce pálivě, jeho vůně je silně aromatická.
V kuchyni je používán kmín celý nebo drcený. Kmín je typickým chlebovým a pečivovým kořením, kořením do vařených brambor, zelí, na pečení (vepřové, kachna, husa), na ryby ,do uzenin, polévek, k dochucování sýrů. Hodí se i do pomazánek, zelných salátů, do omáček, gulášů, na houby apod. Používá se též k výrobě kmínového likéru – kmínky.

I když kmín nemá moc široké uplatnění léčebné, přesto je skoro nenahraditelný, neboť má větropudné účinky, podněcuje činnost střev a žaludku a má i dezinfekční účinky. Čaj z kmínu je výborný pro kojící maminky – zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka, dětem pomáhá proti nadýmání, ženám při menstruačních bolestech, mírní koliky aj..