jaksi patří k poslednímu dni v roce. Běžně jej připravujeme z vepřového kolena nebo hlavy, chutný bude i z plecka. Nabízíme několik receptů:
Ovar – recept
Ovar s křenem
Očistěné maso vložíme do horké osolené a trochu opepřené vody. Pro zdůraznění chuti můžeme do vody vhodit několik plátků celeru. Voda musí být dostatečně slaná (gurmáni tvrdí, že ovar se na talíři už nemá solit). Maso vaříme tak dlouho, až samo při napíchnutí sklouzne z vidličky.
Ovar servírujeme naporcovaný na míse a jako přílohu podáváme chléb.
TIP
K ovaru se hodí křen, který můžeme podávat jen nastrouhaný na talířku nebo připravit:
Jablkový křen
Očištěný křen jemně nastrouháme a spaříme vroucím vývarem. Ihned po spaření přidáme jemně nastrouhané jablko a vše dobře promícháme (můžeme mírně přisladit).
Hořčicový křen
Křen opět jemně nastrouháme a za syrova promícháme s kremžskou hořčicí.
Majonézový křen
má zase za základ strouhaný křen, který smícháme s ochucenou majonézou nebo majolkou. Můžeme přidat lžíci kečupu a pár zrnek soli a cukru. Místo majonézy lze použít i bílý jogurt.
Křen s houbičkami
Nastrouhaný křen dobře promícháme s nadrobno rozsekanými nakládanými houbičkami. Směs zalijeme (na 1 misku) asi 1 polévkovou lžíci nálevu z houbiček a rozmícháme.
Ovar povidlový
Do litru vroucí vody vmícháme 2 lžíce švestkových povidel, lžici cukru, trochu soli, 3 hřebíčky a 5 kuliček nového koření. Povidla se musí dokonale rozvařit a pak se do vroucí vody vloží maso. Vaříme doměkka, pak naporcujeme a přelijeme přecezenou omáčkou.
Podáváme s rohlíky.
Ovar se šípkovou omáčkou
Ovar předvaříme ve slané vodě do poloměkka. Mezitím upravíme světlou máslovou jíšku, kterou rozředíme vývarem na bešamel. Přidáme šípkovou zavařenimu (může být i rybízová), trochu červeného vína (asi 1 dl) a lžičku cukru. Do omáčky vložíme maso a necháme v ní dovařit doměkka.
Podáváme s chlebem.