Jablečný ocet mnohostranně prospěšně působí na naše zdraví , je také prostředkem, který napomáhá štíhlé linii, a přestože se dá koupit v každém dobrém obchodě, mnozí z vás si jej raději vyrobí sami. Pro ně pak nabízíme tento originální recept:
2 kg jablek (včetně slupek)
2 lžíce krystalového cukru
Originál recept na jablečný ocet – recept
Do 5 litrů vody (2 okurkové sklenice po 4 l) nakrájíme nadrobno 2 kg jablek vč. slupek a do každé sklenice dáme 1 lžíci krystalového cukru ( kvašení tím uspíšíme). Nádoby překryjeme čistým plátnem a necháme ustát několik týdnů, přičemž občas obsah promícháme.
Jakmile se na povrchu usadí slizová blána, tekutinu přecedíme do jiné nádoby a ponecháme v klidu asi 2 – 3 týdny. Když se opět vytvoří blána, definitivně přecedíme do malých vyvařených lahviček, které uzavřeme a uložíme na chladné místo.
TIP
Takto vzniklý ocet je velice zdravý (zdravější než ocet vinný), můžeme jej dávat např. do zeleninových salátů, luštěnin, do ovocných koktejlů a dalších různých pokrmů.
Můžeme jej denně konzumovat k pročištění organizmu, k zlepšení trávení ap. – několik lžiček rozpustíme ve sklenici vody – i ráno na lačný žaludek.