Ořechové věnečky

500 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
2 vejce

Na krém:
350 g moučkového cukru
50 g másla
50 g vlašských ořechů
75 g čokolády na vaření
1 žloutek
1 lžička rumu

Na dohotovení:
150 g rybízové marmelády
150 g meruňkové marmelády

Ořechové věnečky – recept

Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme nakrájené změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a z přísad rukama rychle uhněteme hladké těsto, které zabalené do fólie uložíme na 20 minut do chladničky.
Připravíme si krém: cukr moučku vyšleháme s nakrájeným změklým máslem do pěny, vmícháme umleté ořechy, jemně nastrouhanou čokoládu, žloutek a rum. Krém rovněž uložíme do chladu.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 4 – 5 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 5 cm. Ty pak klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 170° C dozlatova (asi 5-8 minut). Upečená kolečka necháme vychladnout.
Cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou naplníme připraveným krémem a po obvodu koleček nastříkáme věnečky. Do středu poloviny věnečků dáme rybízovou marmeládu, do druhé poloviny meruňkovou.

TIP

Takto vyrobené ořechové věnečky můžeme nabídnout jako velmi, velmi dobrý zákusek k jakékoliv příležitosti. Z uvedeného množství surovin budeme mít asi 85 – 90 kousků.